AVG en Betrokkenen

Betrokkenen is in de terminologie van de AVG, de personen waarvan persoonsgegevens betrokken zijn bij een verwerkings­activiteit. Met andere woorden, de persoonsgegevens die worden opgeslagen of verwerkt door verantwoordelijken of verwerkers.

Betrokkenen kunnen dan ook erg breed gezien worden. Wanneer je gebruik maakt van Facebook om via profiling tot marketinggroepen te komen, zijn de Facebook accounthouders de betrokkenen.

In het geval van een klantenbestand of gewoonweg personeelsbestand van bijvoorbeeld een tandartspraktijk, zijn de klanten of medewerkers de betrokkenen.

Voor bepaalde type betrokkenen, zoals een database met strafrechtelijke of medische data, kan het extra gevoelig zijn wanneer bijbehorende persoonsgegevens op straat komt te liggen. Zeker in deze situaties, dient een datalek aan de Autoriteit Persoonsgegevens gemeld te worden.

Verwerkings­activiteit Datalekken en AP

Rechten van betrokkenen

Betrokken, ongeacht personeel, nieuwsbriefabonnees of patiënten, genieten onder de AVG wetgeving enkele rechten waar ze naar een organisatie een beroep op kunnen doen. Dit zijn de rechten van betrokkenen. Bijvoorbeeld recht op inzage en recht op vergetelheid.