Toestemming en pseudo­nimiseren van reacties

Menig website is voorzien van een review of reactie mogelijkheid, bijvoorbeeld op producten of nieuwsberichten. Hoe voorkom je dat men gevonden gaat worden bij naam en toenaam, of de toestemming weer intrekt?

Diegene die op veilig wil spelen, heeft wellicht sinds de invoering van de AVG wetgeving, reacties of reviews verwijderd. Dit zullen er in praktijk niet veel zijn, onder meer omdat opgebouwde reacties en reviews activiteit en betrouwbaarheid uitstralen naar potentiële nieuwe bezoekers of klanten. Wellicht helpt het zelfs in de online concurrentie-strijd, omdat reviews bovendien gepaard kunnen gaan met beoordelingen. Eenmaal verkregen, gooi je die als website-houder dus niet zomaar overboord.

Grondslag toestemming bij reacties en reviews

Tegelijk vallen reviews en reacties onder grondslag toestemming: dit houdt in dat de persoon die een review of reactie plaatst, deze toestemming op elk moment weer in kan trekken. Gelukkig niet een trend die gaande is sinds de AVG, desondanks toch een mogelijk praktijk-scenario.

Iemand kan bijvoorbeeld ongewild in het nieuws komen, waarna derden zijn of haar naam in bijvoorbeeld Google gaan zoeken. Op die manier kan achterhaald worden op welke social media of andere websites iemand actief is en welke (type) berichten iemand online plaatst. Hier zouden nieuwe conclusies uit getrokken kunnen worden, waarmee iemand in een al dan niet kwaad daglicht kan komen te staan.

Is naamsvermelding nodig?

Kunnen we af met een review of reactie, waarbij geen naam getoond wordt? Uiteraard, maar behalve dat het over en weer communicatie lastiger maakt binnen bijvoorbeeld een discussie op een nieuwsbericht of forum, maakt het reviews minder persoonlijk en in het ergste geval minder geloofwaardig.

Pseudomiseren van auteursnaam

De oplossing kan vrij eenvoudig zijn. Pseudonimiseer de naam dusdanig dat het op incorrecte wijze in bijvoorbeeld Google terecht komt. Gevolg is dat reacties maar vooral persoonsnamen niet gevonden worden, wanneer op iemand's naam wordt gezocht.

Pseudo­nimiseren en ano­nimiseren onder de AVG

Omdat de persoonsnaam (en dus persoonsgegevens) alsnog herleidbaar is, valt dit onder pseudo­nimiseren, in plaats van ano­nimiseren. Doordat persoonsgegevens herleidbaar zijn, vallen gepseudonimiseerde gegevens nog onder de AVG wetgeving waardoor men nog steeds de toestemming in kunnen trekken.

De pseudonimiserings-techniek

Zorg dat de naam in omgekeerde volgorde wordt geschreven, terwijl het middels een web-taal als CSS opnieuw omgedraaid wordt. Op die manier is een naam of bijvoorbeeld tekst leesbaar voor een website, webshop of blog-bezoeker maar zal het onjuist gespeld terecht komen in de resultaten van zoekmachines.

Deze techniek zien we bijvoorbeeld toegepast worden op een review-pagina van een meubel-boulevard. De achterliggende code hebben we online gereproduceerd. Via een programmeer-taal als PHP kan afgedwongen worden dat een persoonsnaam 'incorrect' gespeld is voor zoekmachines, door de letters om te draaien.

Privacy statement

Door deze toepassing in bijvoorbeeld een privacy statement te communiceren, laat je blijken dat er goed wordt omgegaan met de privacy en zal men bovendien minder snel reden hebben om eventuele toestemming (spoedig) weer in te trekken.

Meer technische maatregelen ten behoeve van privacy en security lezen, of weten wat wij voor u kunnen betekenen? Lees dan onze blog en onze diensten.

Meer maatregelen Onze diensten